Het meisje en de dood

Over Het meisje en de dood

AVRO - donderdag 15 november - 2012

De Russische arts Nicolai Borodinski keert na een halve eeuw terug naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In het oude, verlaten en vervallen hotel beleeft hij opnieuw zijn liefdesgeschiedenis. Omstreeks de eeuwwisseling reist de jonge Nicolai van Moskou naar Parijs om daar medicijnen en de Franse taal te studeren. Hij overnacht in een hotel, bordeel annex
sanatorium in de buurt van Leipzig. Daar ontmoet hij de mooie courtisane Elise. Hevig op haar verliefd verlengt hij zijn verblijf. Na enige dagen blijkt zijn liefde kansloos en wordt hij gedwongen door te reizen: Elise is “eigendom” van de oude Graaf, eigenaar van het hotel. Nicolai doet vijf jaar later, op zijn terugweg naar Moskou opnieuw het hotel aan. De Graaf grijpt nu hardhandig in. Hierop kiest Elise voor de jonge Nicolai en de Graaf stopt zijn betalingen aan haar. Door de hoge rekeningen en schulden wordt het voor Elise onmogelijk het hotel met Nicolai te verlaten. Ook door haar ziekte ontstaat een uitzichtloze situatie. Elise wil dat Nicolai alleen vertrekt. Tevergeefs. Hierop besluit ze zogenaamd voor de Graaf te kiezen. Nicolai keert woedend terug naar Moskou. Enkele jaren later keert de welgestelde Nicolai terug naar het hotel om zich op zijn rivaal te wreken. De Graaf “valt daarbij in zijn eigen zwaard”. Nicolai negeert Elise en gaat “voorgoed” terug naar Moskou. De zieke Elise blijft eenzaam achter in het hotel, dat vanwege de dood van de Graaf wordt gesloten.
Vele jaren later krijgt de oude Nicolai in zijn dokterspraktijk in Moskou bezoek van de oude Nina, ooit courtisane en vriendin van Elise. Ze brengt hem een boekje met Pushkin gedichten met daarin een handgeschreven boodschap van Elise voor Nicolai. Hierop besluit Nicolai voorgoed terug te keren naar het hotel.

Filmdetails

Jaar:

2012

Genre:

Drama

Omroep:

AVRO

Scenario:

Jos Stelling - Bert Rijkelijkhuizen

Producent:

Jos Stelling Films BV

Regie:

Jos Stelling

Cast:

Willem Voogd, Hannah Hoekstra, Cas Jansen, Sanne Wallis de Vries