Carice van Houten en Marwan Kenzari in regiedebuut Halina Reijn 


Halina Reijn is gestart met de opnames van haar eerste speelfilm Locus of Control, met in de hoofdrollen Carice van Houten en Marwan Kenzari.

In haar regiedebuut speelt Carice van Houten (Game of Thrones, Brimstone, Valkyrie, Zwartboek) een psychologe in een TBS-kliniek die valt voor serieverkrachter Idris, die ogenschijnlijk klaar lijkt om terug te keren in de maatschappij.

De rol van Idris wordt gespeeld door Marwan Kenzari (Aladdin, Murder on the Orient Express, The Mummy). Esther Gerritsen (Nena, Dorst) schreef op basis van het idee van Halina Reijn het scenario. Jasper Wolf (Broers, Code Blue) verzorgt het camerawerk en Job ter Burg (Brimstone, Elle, Zwartboek) zal de film monteren. De opnames vinden op dit moment plaats in Amsterdam en duren tot eind mei.

Halina Reijn is actrice en schrijfster. Ze heeft talloze glansrollen op haar naam staan, zowel theater (o.a. Obsession, La Voix Humaine, Nora, Rouw Siert Electra) als film (o.a. Zus & Zo, Valkyrie, Zwartboek). Halina Reijn is verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. In 2013 publiceerde ze de bestseller Antiglamour samen met Carice van Houten. Daarnaast schreef ze jarenlang een wekelijkse column in de Vlaamse zaterdagbijlage van de krant De Morgen. Met Locus of Control (Instinct) maakt ze haar debuut als filmregisseur.

Meer informatie over Instinct vind je in het Filmarchief van CoBO.

Voor Halina Reijn is haar regiedebuut een lang gekoesterde droom die uitkomt: ‘Locus of Control is een meeslepend verhaal over een verboden, onmogelijke en verslavende liefde. Een liefde die desondanks wél bestaat. De eerste draaidagen waren fantastisch. Carice en Marwan hebben een ongelofelijk sterke chemie. Het zijn twee magistrale acteurs die zich de laatste jaren in het buitenland hebben ontwikkeld en ik ben trots en dankbaar dat zij in mijn eerste film spelen.’

Esther Gerritsen schreef het scenario op basis van het idee van Halina Reijn. Gerritsen is bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst. Tevens schreef zij het Boekenweekgeschenk Broer in 2016. Het is niet de eerste keer dat ze een filmscenario schrijft. Eerder was ze al coscenarist van de speelfilms Nena en Dorst.

Locus of Control wordt geproduceerd door Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings van Topkapi Films (Zwartboek, The Broken Circle Breakdown, Publieke Werken, Layla M.) in coproductie met BNNVARA. Halina Reijn en Carice van Houten zijn vanuit Man Up coproducent van de film. Het is de eerste productie van hun gezamenlijke bedrijf. Locus of Control komt tot stand met steun van Het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, BNNVARA en CoBO. Distributeur September Film brengt de film uit in de bioscoop.

(Bron: September Film)