De dirigent beleeft Europese première als openingsfilm Chichester International Filmfestival


De speelfilm De dirigent (The Conductor) is de openingsfilm van het Chichester International Filmfestival en beleeft daar op 8 augustus zijn Europese première.

De 28e editie van het Chichester International Filmfestival vindt plaats van 8-25 augustus 2019. Actrice Maggie Smith (Downton Abbey, Harry Potter) en regisseur Kenneth Branagh (van o.a. Shakespear’s Henry V) zijn vice-president van dit filmfestival.

Eerder dit jaar werd De dirigent (internationaal bekend onder de titel The Conductor) van Maria Peters al verkocht aan Japan, China, Zuid Korea en Taiwan. De Aziatische première was tijdens het Taipei Film Festival en vanaf 19 juli is de film daar in de bioscopen te zien. Op 10 augustus volgt Korea, waar de film tijdens het Jecheon International Music & Film Festival voor het eerst te zien is en vanaf september in de bioscoop. Ook de release in Japan is in september. China wordt op korte termijn gepland.

In Canada is de film vanaf dit najaar in de bioscoop te zien. MK2 Mile End is de distributeur die de film zowel in de originele versie als in een Frans gedubde versie zal uitbrengen. In Europa werd de film recentelijk aan Duitsland, Frankrijk, Spanje en Turkije verkocht. De releases in die landen zullen later dit jaar of begin 2020 plaatsvinden.

De dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde.

Scenarist en regisseur Maria Peters: ‘Het valt mij op dat bijzondere vrouwen in de geschiedenis makkelijk vergeten worden. Dat was mijn belangrijkste drijfveer om deze film te maken. Het mooiste compliment wat je als regisseur kunt krijgen is dat de film waar je zo hard aan gewerkt hebt, overal gezien en gewaardeerd wordt.’

Danielle Raaphorst:‘Het verhaal van Antonia in De dirigent en haar strijd om gelijkheid spreekt internationaal aan. Daarnaast straalt de film een luxe uit die aan Hollywoodfilms doet denken.’

De dirigent is geschreven en geregisseerd door Maria Peters. De hoofdrollen worden vertolkt door Christanne de Bruijn, Benjamin Wainwright en Scott Turner Schofield. De film ging 25 oktober 2018 in première in de Nederlandse bioscopen. De dirigent is een productie van Shooting Star Filmcompany, Dave Schram. De internationale verkoop is in handen van Incredible Film, Danielle Raaphorst.

Meer informatie vind je in het Filmarchief van CoBO.

Affiche The Conductor (De dirigent)

Affiche The Conductor (De dirigent)