Oproep De Oversteek 2019


Aanstormend filmtalent opgelet!

De Oversteek is een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject van het Filmfonds, NPO- fonds, CoBO, VPRO en NTR om aanstormend talent een kans te geven een persoonlijke, eigenzinnige en artistieke speelfilm met internationale potentie te maken.

Dit is de twaalfde editie van De Oversteek. Ook dit jaar kunnen twee speelfilms voor de bioscoop en televisie gesteund worden. Eerdere edities leverden onder meer de volgende films op: Catacombe van Victor Ponten, Broers van Bram Schouw, My Foolish Heart van Rolf van Eijk, Quality Time van Daan Bakker, Out of Love van Paloma Aguilera Valdebenito, Waldstille van Martijn Maria Smits, De Infiltrant van Shariff Korver, Wolf van Jim Taihuttu en Hemel van Sacha Polak.

De samenwerkende partijen zijn op zoek naar projecten die een eigentijds, urgent verhaal vertellen in een krachtige beeldtaal, met (internationale) festivalpotentie.

v.l.n.r. De Oversteek-projecten: Broers, Catacombe, My Foolish Heart

Wie komt in aanmerking?

Een productiemaatschappij die minstens twee jaar in Nederland, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert. De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren en uitbrengen van tenminste één speelfilm met een bioscoopuitbreng in Nederland.

Producenten, scenaristen en regisseurs worden uitgenodigd om in teamverband een voorstel in te dienen.

In aanmerking komen regisseurs die nog niet eerder een film van speelfilmlengte hebben gerealiseerd. Bij voorkeur hebben de betrokken scenaristen ervaring in het schrijven voor speelfilms. De producent beschikt over voldoende ervaring en heeft bij voorkeur ook met beginnende regisseurs gewerkt. Het is toegestaan om meer dan één project in te dienen maar niet meer dan drie projecten per producent. Slechts één project van een regisseur kan worden gehonoreerd.

v.l.n.r. De Oversteek-projecten: Quality Time, Waldstille, De Infiltrant, Out of Love

Bijdrage

Zes projecten kunnen in de treatmentfase gesteund worden, vervolgens vier projecten in de scenariofase en tenslotte worden daaruit twee projecten geselecteerd voor een bijdrage in de realiseringsfase en voor een bijdrage voor een laatste scenariobewerking. Na selectie voor realisering is een totaalbedrag van maximaal € 900.000 per film beschikbaar voor de realisering.

Uiterste datum voor indienen

Dinsdag 5 februari 2019 voor 17:00 uur

Kijk voor volledige procedure, voorwaarden en meer informatie op de website van het Filmfonds.

Nederlands Filmfonds, Mette Bloemers
Pijnackerstraat 5, 1072 JS Amsterdam
020-5707686, m.bloemers@filmfonds.nl