Rafaël in première op Nederlands Film Festival


De nieuwe film van regisseur Ben Sombogaart gaat op 1 oktober in première op Nederlands Film Festival 2018.

Het romantische drama Rafaël, gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt het verhaal van twee geliefden die er alles voor over hebben om herenigd te worden voor de geboorte van hun zoon. Hoofdrolspelers Melody Klaver en Nabil Mallat zullen aanwezig zijn op de rode loper bij de Stadsschouwburg Utrecht.

Rafaël is een verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende en onwaarschijnlijk verhaal van de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en Tunesische Nazir (Nabil Mallat).
Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Regisseur Ben Sombogaart regisseerde eerder o.a. de films Knielen op een bed violen, De tweeling en De storm. Voor zijn regie van Het zakmes won hij een Gouden Kalf voor Beste Regie. Over zijn nieuwste film: “Rafaël is een spannend en waargebeurd verhaal over grenzen, dromen, wilskracht en liefde die bureaucratie, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt. De acteurs geven een menselijk gezicht aan de verhalen die dagelijks in de media verschijnen en maken de dilemma’s van de personages voelbaar en urgent. Hiermee is Rafaël de eerste Nederlandse lange speelfilm over de vluchtelingencrisis.”

Verfilming

Rafaël is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Otten waarin zij de ware gebeurtenissen beschrijft die in 2011 het wereldnieuws haalden.

Tijs van Marle en Massimo Gaudioso schreven het scenario voor creative producer Jelle Nesna en producent Reinier Selen. De speelfilm Rafaël is geproduceerd door Rinkel Film in co-productie met omroep EO, Menuet (België), Jaako Dobra (Kroatië) en Verdeoro (Italië). De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Creative Europe MEDIA, CoBO, Paradiso Filmed Entertainment, EZEF, HAVC, de Belgische Tax Shelter en Intramovies. Distributeur Paradiso Entertainment Nederland brengt de film vanaf 11 oktober uit in de bioscopen.

Publiekspremière

Op de avond van de officiële première presenteert het NFF ook een feestelijke publiekspremière van Rafaël. Deze vindt plaats in Pathé Rembrandt in Utrecht. De acteurs en regisseur zijn voorafgaand aan deze voorstelling aanwezig. Tickets voor de publiekspremière zijn binnenkort te reserveren via www.filmfestival.nl Gedurende het festival is Rafaël ook te zien in het reguliere festivalprogramma van het NFF.

Alle credits van Rafaël vind je in het Filmarchief.