Zappdoc Campus

Nieuws Filmarchief

De NPO en NPO-fonds, het Nederlands Filmfonds en CoBO maken zich sterk voor de ontwikkeling van documentaire talent op het gebied van de jeugddocumentaire. Hiervoor is een samenwerkingsproject ontwikkeld:  Zappdoc Campus.

Bij Zappdoc Campus staan we open voor kwaliteits-jeugddocumentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. Wij willen teams van beginnende regisseurs én producenten de gelegenheid bieden ervaring op te doen, waarna mogelijk de sprong naar lange producties kan worden gemaakt. Binnen dezelfde kaders – televisie en bioscoop – waarin zij later zullen opereren, krijgen die makers nu de kans hun talenten te ontplooien.

Filmplannen kunnen, na selectie door publieke omroepen en Filmfonds, een toekenning krijgen voor ontwikkeling (research, proefopnamen en het schrijven van een documentairescript). Na uitwerking tot een script vindt opnieuw een selectie plaats door publieke omroepen en Filmfonds voor mogelijke realisering.

De lengte van de films is 15 minuten. Het budget voor ontwikkeling inclusief proefopnamen is maximaal € 5.000 met daarbij een vergoeding voor de begeleiding vanuit de producent van € 600 en de optie voor een extra € 500 voor een coach. Het budget voor realisering is maximaal € 45.000.

Er worden jaarlijks maximaal 8 bijdragen voor ontwikkeling en 4 bijdragen voor realisering toegekend. Voor meer informatie verwijzen we je door naar onderstaand protocol en de oproep.

Protocol (pdf)
Begrotingen (link)

Oproep 2024 * (pdf)

* Aanvragen worden namens het team (regisseur en producent) ingediend door de producent. De voorkeur wordt gegeven aan beginnende producenten met een relevante opleiding of die minstens een korte film hebben geproduceerd.


Planning 2024

1e ronde:
Deadline: maandag 18 maart*

2e ronde:
Deadline: dinsdag 11 juni*

3e ronde:
Deadline: dinsdag 8 oktober*

*Aanvragen insturen vóór 17.00u