The Disciples – een straatopera in première op Nederlands Film Festival


De film The Disciples - Een straatopera van Ramón Gieling beleeft op vrijdag 28 september zijn première op het Nederlands Film Festival.

De hoofdrol in de documentaire  The Disciples – een straatopera is voor daklozenkoor De Straatklinkers. De zwervende leden studeren een speciaal voor hen gemaakte opera in, terwijl de verwachtingen van het koor en de regisseur meerdere malen leiden tot spanningen, ruzies en jaloezie.

The Disciples – een straatopera laat het repetitieproces zien van een daklozenkoor dat gevraagd wordt een uitvergrote versie van zichzelf te spelen. Door deze verdubbeling komen feit en fictie steeds dichter bij elkaar in de buurt. Zo speelt de documentaire bewust met de rol die dak- en thuislozen zichzelf aanmeten en het beeld dat de buitenwereld van hen heeft. We vangen een glimp op van het werkelijke leven van De Straatklinkers terwijl ze openhartig vertellen over de weg die zij hebben afgelegd en zien de groteske opera dramatisch gestalte krijgen.

Rafelranden

Voor Ramón Gieling (Johan Cruijff: En un momento dado, 2004 en de NFF-openingsfilm Tramontana, 2009) is deze film een logisch vervolg op eerdere, eveneens persoonlijke als sociaal geëngageerde films. Het is tevens de noodzakelijke consequentie van Erbarme dich (2015), de film over de Matthäus Passion, waarin een aantal Straatklinkers het luisterende publiek vormde. Gieling: “De dakloze is een icoon van de onrechtvaardige samenleving. Daarbij houd ik van mensen die anders zijn dan anderen. Ze kenmerken de contradicties van het menselijk bestaan: ze hebben de moed om onverantwoord te durven leven.”

Productie

The Disciples – een straatopera is geproduceerd door DOXY in co-productie met KRO-NCRV. De muziek is gecomponeerd door Boudewijn Tarenskeen en Ramón Gieling schreef het libretto voor de opera.

De operafilm is gemaakt met steun van het Mediafonds, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO, KRO-NCRV, VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en in samenwerking met de Protestantse Diaconie Amsterdam. Gusto Entertainment verzorgt de distributie van de film. De film zal vanaf 13 december 2018 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Regisseur Ramón Gieling, leden van De Straatklinkers en andere cast en crew zullen de rode loperpremière bijwonen. Gedurende het festival is The Disciples – een straatopera ook te zien in het reguliere festivalprogramma van het NFF. Tickets zijn vanaf 3 september te koop via www.filmfestival.nl/voorverkoop.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van The Disciples – een straatopera.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 5 oktober 2018.