Ik wil mijn geld terug

Regisseur Leo de Boer gaat in deze Nederlandse Inside Job op zoek naar het geld dat hij verspeelde in de financiële crisis. De zoektocht brengt hem in de wereld van het grote geld, banken en bonussen.

Bij het geld dat hij verloor in de financiële crisis zat ook het geld bij dat zijn minderjarige zoon Michael erfde van zijn grootouders en dat Leo voor hem beheerde. ‘Hoe moet ik hem dat vertellen?’, vraagt Leo zich aan het begin van de film af. Op zoek naar de hoogste rente en beleggingsrendementen werd hij hebberig. Door de crisis kreeg Leo de deksel op zijn neus. Zijn verliezen begonnen bij de ondergang van de IJslandse wonderbank Icesave. Daarna volgden desastreuze avonturen in de beleggingswereld, waar hij het verloren geld wilde terugwinnen. Achteraf probeert Leo antwoord te vinden op de vraag wat hem ‘in godsnaam’ bezielde.

De film is een reis langs mensen die – net zoals Leo – zichzelf zijn tegengekomen. Toen de bomen tot de hemel reikten dachten ze hun geld met een hoge rente weg te kunnen zetten, maar daarna volgde de klap. Betonstorter Henk verloor 1,1 miljoen euro bij de DSB. Marja en Marcelo vertrouwden hun geld toe aan Fritz N. De ‘Madoff van Deurne’, kantinehouder van de plaatselijke sportclub, beloofde hen torenhoge rendementen. Maar als de crisis toeslaat en Fritz zich voor de trein gooit om de confrontatie met zijn vrienden te ontlopen, blijkt hoe hoog de prijs van hebberigheid is.

Leo’s zoektocht brengt hem ook naar de wereld van het grote geld, van de banken en bonussen, waar de basis werd gelegd voor de financiële crisis. Als hij van nabij ziet hoe ze daar opereren, vraagt hij zich af wat eigenlijk het verschil is tussen zijn gedrag en dat van de banken. “Niets”, aldus een voormalige topbankier van ABN-AMRO. Ik wil mijn geld terug is net zo verontrustend als Inside Job, maar onderscheidt zich van andere films over dit onderwerp omdat hij juist de hebberigheid toont van Leo, ofwel de hebberigheid van ons allen.

IKON – maandag 17 december 2012

Kijk Ik wil mijn geld terug terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
86 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2012
Omroep
Producent
Pieter van Huystee Film & TV
Scenario
Hans Dortmans, Leo de Boer
Regie
Leo de Boer
Acteurs