Eind jaren negentig werd mede door CoBO de Telefilm geïnitieerd. Telefilms zijn Nederlandse speelfilms die speciaal gemaakt zijn voor televisie, en die actuele maatschappelijke thema’s behandelen. Het doel van het project was de ontbrekende schakel te creëren tussen televisie en film in de vorm van een speelfilm van 90 minuten, in principe gemaakt zonder de druk van een bioscooprelease.

Inmiddels zijn er bijna 100 gemaakt en zijn Telefilms een begrip geworden. Meteen bij de eerste lichting van zes films, in 1999, zat de Telefilm Suzy Q, die drie Gouden Kalveren won en jonge acteurs als Carice van Houten en Michiel Huisman onder de aandacht bracht. Filmmakers als Martin Koolhoven (Suzy QHet Schnitzelparadijs), Pieter Kuijpers (Off ScreenTBS), Mijke de Jong (UitgeslotenBlue Bird) en Nicole van Kilsdonk (OchtendzwemmersZadelpijn) hebben door het maken van meerdere Telefilms kilometers kunnen maken en zo hun talent kunnen aanscherpen.

Jaarlijks worden er zes films opgeleverd. Onder andere TussenlandFamilieCloacaBlue BirdDe UitverkoreneHet SchnitzelparadijsSkinJongensExitMatterhornDe Nieuwe Wereld en Aanmodderfakker hebben binnen- en buitenlandse filmprijzen gewonnen, variërend van Gouden Kalveren tot Emmy Awards. De Telefilm Loverboy wordt al 10 jaar op scholen gebruikt als lesmateriaal.

Van de Telefilms kregen er 21 een bioscooprelease. Het Schnitzelparadijs (2005) was een kaskraker die ruim 340.000 bioscoopbezoekers trok.