Stand van de sterren

Laatste deel van een drieluik over het moderne Indonesië. Met adembenemend camerawerk brengt filmmaker Leonard Retel Helmrich de kijker dicht bij de Indonesische samenleving.

Leonard Retel Helmrich volgde gedurende twaalf jaar de Indonesische familie Sjamsudin uit de sloppenwijken van Jakarta. Het resulteerde in het drieluik Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren. Net als in de voorgaande twee delen, Stand van de zon (2002) en Stand van de maan (2005), laat de maker ons de onderliggende patronen van het leven in Indonesië zien.

Het gezin Sjamsudin is als het ware een microkosmos waarin de belangrijkste problematiek van het leven in Indonesië is terug te vinden: corruptie, conflicten tussen religies, gokverslaving, de generatiekloof en het groeiende verschil tussen arm en rijk. Grootmoeder Rumidjah, belijdend christen, is vanuit het drukke Jakarta bij haar vriendin Tumisah op het platteland gaan wonen.

Haar tot moslim bekeerde zoon Bakti heeft de zorg over haar kleinkind Tari op zich genomen. Omdat het opvoeden van zijn nichtje hem zwaar valt, haalt Bakti zijn moeder terug naar de stad. Tari komt via school in aanraking met het nieuwe, rijke Indonesië, dat mijlenver af staat van haar leven in de sloppenwijk. Dat brengt haar regelmatig in conflict met de familie.

Rumidjah besluit te blijven totdat haar kleindochter klaar is met de middelbare school en aan een universiteit kan gaan studeren. De familie ziet in de pientere Tari de enige mogelijkheid om hun status te verhogen en zo ooit de sloppenwijk te kunnen ontvluchten.

HUMAN – woensdag 16 november 2011

Kijk Stand van de sterren terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2011
Omroep
HUMAN
Producent
Scarabee Films
Scenario
Leonard Retel Helmrich
Regie
Leonard Retel Helmrich
Acteurs