Water Children

Poëtische film over vruchtbaarheid en daarmee een ode aan de vrouw en het lichaam. Pianiste en performance artist Tomoko Mukaiyama nodigt via een kunstproject in Japan vrouwen en mannen uit zich over dit intieme thema uit te spreken: over kinderen die wel of niet kwamen, onvruchtbaarheid, seksualiteit en gemaakte keuzes. Het thema vruchtbaarheid heeft in tal van culturen geleid tot bijzondere rituelen, om vorm te geven aan emoties die moeilijk in woorden te vatten zijn.

Aliona van der Horst volgde het spoor van de eigenzinnige Nederlands-Japanse pianiste en performance artist Tomoko Mukaiyama die rond het thema vruchtbaarheid een enorm multimediaal kunstwerk maakte. Opgetrokken uit duizenden witte jurkjes creëerde zij een kathedraalachtige ruimte waarin bezoekers, als in een ritueel, ronddwaalden, verstilden en tot intieme ontboezemingen kwamen.

Over kinderen die wel of niet kwamen, over seksualiteit en de gemaakte keuzes. Uiteindelijk brengt het de filmmaakster naar het boeddhistische ritueel van de ‘waterkinderen’: te vroeg geborenen, dood geborenen, nooit geborenen. Tomoko Mukaiyama geeft met haar interpretatie van de klanken van Bach de film een onweerstaanbaar krachtige, sensuele lading.

VPRO – donderdag 29 december 2011

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van Water Children en de website van 2Doc.

Meer informatie

Duur
55 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2011
Omroep
VPRO
Producent
Zeppers Film & TV
Scenario
Aliona van der Horst
Regie
Aliona van der Horst
Acteurs