My Long Distance Friend

De mooie jonge OG uit Zimbabwe zwerft sinds haar negende alleen door Europa. Ze is gewend om de wereld naar haar hand te zetten. Als een vamp beweegt ze zich van club naar party, van Wenen naar Monaco, naar Bangkok en terug. Maar meer en meer voelt ze ook leegte in haar bestaan.

We volgen haar in haar queeste naar de hereniging met haar dochter. De rusteloosheid van OG doet documentairemaker Carina Molier denken aan haar vader die voor zijn werk de hele wereld afreisde. De vele hotelkamers waar hij verbleef zijn niet anders dan de hotelkamers van OG. Als Carina’s vader overlijdt, ontdekt zij in het verlaten ouderlijk huis de duizenden dia’s en films die haar vader maakte tijdens zijn reizen over de wereld.

Uiteindelijk gaan we met OG naar Zimbabwe. OG haat het land waar angst en dreigende politieke onlusten het dagelijks leven bepalen. Hier zal duidelijk worden of ze haar dochter daadwerkelijk mee terug naar Europa kan nemen en of het haar lukt om haar leven een andere wending kan geven.

Als het huis waarin Carina haar jeugd heeft doorgebracht, gesloopt wordt om plaats te maken voor iets nieuws, beseft zij dat de ontheemding die zij dacht te zien in OGs leven dichterbij ligt dan zij aanvankelijk vermoedde.

Een film over ontheemding, over het zoeken naar verbondenheid. Een film over een complexe wereld met toenemende mogelijkheden, maar ook over de keerzijde daarvan. Het gevaar om richting te verliezen bij gebrek aan een solide basis van waaruit we kunnen opereren en de wereld tegemoet kunnen treden.

IKON – donderdag 8 december 2011

Kijk My Long Distance Friend terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
140 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2011
Omroep
EO
Producent
Studio Nieuwe Gronden (SNG film)
Scenario
Carina Molier, Maria Mok
Regie
Carina Molier, Maria Mok
Acteurs