900 Dagen (900 Days)


Documentaire waarin een aantal overlevenden terugblikt op het beleg van Leningrad, waarbij naar schatting een miljoen slachtoffers vielen.

Van september 1941 tot en met januari 1944 omsingelde het Duitse leger Leningrad, zonder de stad in te nemen. Dankzij de geblokkeerde aanvoerwegen brak onder de bevolking massale hongersnood uit. Enkele overlevenden – toen jong maar nu op leeftijd – blikken terug op die afschuwelijke periode. Nuchter pellen ze de mythe, gecreëerd door Stalins Sovjet-propagandamachine, van de kale werkelijkheid af. Daarbij lezen ze fragmenten uit oude brieven en dagboeken voor. Als contrast is te zien hoe een schoolklas een bezoek brengt aan het Museum van het Beleg, dat de officiële lezing toont.

Archiefbeelden van een bevroren lijk op een drukke brug laten zien hoe mensonterend de situatie was. Door het voedselgebrek stond al gauw kattenvlees op het menu. Een zekere Lenina toont een schilderij van de geslachte kat die zij als verjaardagsmaal kreeg voorgezet.Bij de feestelijke herdenking van de Grote Vaderlandse Oorlog prijst president Medvedev de oorlogsgeneratie van Sint-Petersburg (destijds Leningrad) als ‘voorbeeldige helden’. “Je kunt beter naar een leeg scherm kijken dan naar deze komedie”, schampert een grijsaard thuis voor de buis.

Bekijk hiernaast ook het interview dat Chris Kijne had met regisseur Jessica Gorter in Regisseur aan de keukentafel – Jessica Gorter. In 2017 maakte Jessica Gorter ook de documentaire De rode ziel. Meer informatie over De rode ziel vind je in het Filmarchief van CoBO.

IKON – donderdag 12 januari 2012

Kijk 900 Dagen terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 71 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2012
Omroep EO
Producent Zeppers Film & TV
Scenario Jessica Gorter
Regie Jessica Gorter