A Parked Life


Intiem portret van Petar Bonchev, een van de honderdduizend Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die als nomaden door Europa rijden.

Vrijbuiter Petar doet al negen jaar een beroep doet dat hij verafschuwt: truckchauffeur. Hij is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Noord-, Zuid- en West-Europa rijden en telkens maandenlang in hun cabine leven op en langs snelwegen. Terwijl hij de monotone ritten ondergaat, de vele uren wachten en de onvriendelijke behandeling die hem vrijwel overal te beurt valt, loopt thuis zijn relatie fout en blijft zijn kind een vreemde voor hem.

Gaandeweg verandert de film van toon en stijl en wordt de kijker dieper ondergedompeld in de emotionele consequenties van dit leven voor de chauffeur. De vele kilometers die Petar aflegt worden een metafoor voor een innerlijke reis, een pelgrimstocht: Waarom doet hij dit? Hoe staat hij tegenover zijn levensdromen? Zijn relaties met geliefden? Hoe schat hij zijn toekomst in? Leidt de snelweg hem naar een beter leven? Of is het een straat zonder eind?

A Parked Life is een road movie pur sang die ons naar verre uithoeken van het Europese continent voert en waarin de landschappen een centrale plaats hebben. A Parked Life is bovendien een brandend actuele documentaire over de moeilijke positie waarin Europa zich sinds de laatste uitbreiding bevindt. Een blik op een continent met een droom van eenwording, waarin xenofobie floreert en solidariteit onder druk staat.

KRO-NCRV – 18 augustus 2022 (bioscoop) 

Affiche A Parked Life

Affiche A Parked Life

Meer informatie


Duur 76 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2022
Omroep KRO-NCRV
Producent Docmakers
Scenario Peter Triest
Regie Peter Triest