A Way to B


Documentaire over het danscollectief Liant la Troca van choreograaf Xavier Duacastilla, waarvan sommige leden een lichamelijke beperking hebben.

Als hij het publiek ziet huilen bij zijn dansoptreden is Xavi altijd wat teleurgesteld. Huilen ze omdat ze ontroerd zijn door de dans als kunst, prima. Maar als het uit medelijden is omdat hij in een rolstoel zit: ‘fuck off.’ Die houding valt ook te bespeuren in de manier waarop Jos de Putter en Clara van Gool het Catalaanse danscollectief Liant la Troca portretteren, waarvan sommige leden een lichamelijke beperking hebben. Ze zetten enkele intrigerende persoonlijkheden een voor een in de schijnwerpers.

Onder hen Desi, die zich door haar spraakprobleem niet laat weerhouden om een cursus Duits te gaan volgen, of de blinde Joan die zonder hulp een dakterras aanlegt op zijn huis. De portretten gaan de pijn niet uit de weg, maar worden nooit sentimenteel. In plaats daarvan dwingen ze om verder te kijken dan de handicap.
De dansscènes doen dat ook: het zijn sensuele choreografieën waaruit blijkt dat de dansers duidelijk plezier hebben met al wat hun lichaam kan. Een eerbetoon aan diversiteit.

Genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film

EO – zaterdag 12 november 2022 (première IDFA)

Affiche A Way to B

Affiche A Way to B

Meer informatie


Duur 96 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2022
Omroep EO
Producent Clara van Gool, DOXY
Scenario Jos de Putter
Regie Jos de Putter