A World to Shape

Documentaire over de jonge ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens die de nieuwe generatie Dutch Designers van dit moment vertegenwoordigen. Ze ontwerpen voor de wereld van morgen en hechten enorme waarde aan duurzaamheid.

Deze generatie is doordrongen van het besef dat grondstoffen uitgeput raken, energie schaars is en ook de globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productiemethoden. Als makers trekken ze zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design en wetenschap.

De missie van Nienke is om de op één na meest vervuilende industrie ter wereld, de kledingindustrie, te verduurzamen. Ze richt zich op oogstrelend design in duurzame materialen als zeewier. Dave zet in zijn project Kamp een woon/werkgemeenschap op met een minimale carbon footprint. Dat doet hij in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles open source, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is.

In de documentaire A World to Shape neemt regisseur Ton van Zantvoort de kijker mee in de vindingrijkheid van deze twee ontwerpers. Waar veel mensen problemen zien, zien Nienke en Dave oplossingen. Hoe realistisch zijn hun ambities? De documentaire wordt uitgezonden in het kunstprogramma Close Up.

AVROTROS, woensdag 12 oktober 2022 (TV)

Kijk A World to Shape terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
52 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2022
Omroep
AVROTROS
Producent
Elbe Stevens Films
Scenario
Ton van Zandvoort
Regie
Ton van Zandvoort
Acteurs