Abeltje

Verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt over de 11-jarige Abeltje die na talloze waarschuwingen en ruzies met de schoolmeester, door zijn moeder van school wordt gehaald. Hij krijgt een baantje als liftboy in het grote en chique warenhuis Knots. Maar op zijn eerste werkdag gaat er al iets helemaal mis. Abeltje drukt op het enige knopje waar hij niet op mag drukken: het groene knopje!

Op zijn eerste dag als liftboy vliegt Abeltje Roef met drie liftgangers, zijn ex-vriendinnetje Laura, de zanglerares juffrouw Klaterhoen en de in mottenballen handelende mijnheer Tump, met lift en al het dak uit van warenhuis ‘Knots’.Hoog in de lucht ontdekt Abeltje de besturingsmogelijkheden van de lift. Het lukt hem om de lift in New York aan de grond te zetten. Op verkenning in New York wordt Abeltje gekidnapt door mevrouw Cockle-Smith, die in Abeltje haar door Zuidamerikaanse indianen ontvoerde zoontje Johnny herkent. Abeltjes nieuwsgierigheid naar Johnny is gewekt.

Ternauwernood weet hij samen met de liftgangers te ontsnappen en koerst hij richting Perugona, de plaats waar Johnny jaren geleden verdwenen is. In Perugona volgen de ontwikkelingen zich in razend tempo op. Er vindt een staatsgreep plaats. De liftgangers worden in de gevangenis gegooid. Maar als de mottenballen van Tump een genezende werking blijken te hebben ligt een gouden toekomst in het verschiet: Wonderdokter Tump wordt aangesteld als president! En Abeltje kan gaan en staan waar hij wil. De aanstelling van Tump haalt alle voorpagina’s en zo ontdekt moeder Roef de verblijfplaats van Abeltje. Ze vertrekt in een prive-vliegtuigje richting Perugona. Ook Mevrouw Cockle-Smith begeeft zich op weg. In Quoquapepapetl, de hoofdstad van Perugona, ontknoopt zich het avontuur.

Misverstanden, persoonsverwisselingen, spannende achtervolgingen en een dreigende fatale afloop lijken een eind aan alle avonturen te maken. Een wonderbaarlijke afloop brengt echter alles en iedereen vlak voor de jaarwisseling terug in warenhuis Knots. Het nieuwjaarsfeest barst los in een grootse finale.

AVRO – donderdag 26 november 1998

Kijk Abeltje terug via NPO Start

Affiche Abeltje

Affiche Abeltje

Meer informatie

Duur
110 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
1998
Omroep
AVROTROS
Producent
BosBros
Scenario
Ben Sombogaart, Burny Bos
Regie
Ben Sombogaart
Acteurs
Annet Malherbe, Ben Ramakers, Carine Crutzen, Cas Enklaar, Frits Lambrechts, Herman Koch, Kees Hulst, Marisa van Eyle, Michel van Dousselaere, Philip van Lidth de Jeude, René van Asten, Ricky van Gastel, Soraya Smith, Victor Löw