Bannebroek’s got talent

Eén keer per jaar staat het dorp Bannebroek op zijn kop. Dan vindt de jaarlijkse talentenjacht voor jong talent plaats. Verlegen Max (11) en zijn beste vriend Willy (11) hebben samen een goochelact ingestudeerd. Ondanks Max’ last van plankenkoorts overleven ze de voorrondes, net als andere deelnemers zoals de streberige Franklin (12) en Laura (11), waar Max heimelijk verliefd op is. Organisator kapper Jo doet er alles aan om de wedstrijd in goede banen te houden en te zorgen dat de door hem samengestelde jury goed werk verricht. Maar alleen al het uitspreken van de naam van de wedstrijd Bannebroek’s Got Talent zorgt bij Jo en de andere juryleden voor behoorlijke problemen.

De spanning in Bannebroek neemt toe naarmate de talentenjacht vordert. Ook tussen de twee vrienden is het niet meer als vroeger. Max krijgt van de jury te horen dat hij beter alleen door kan gaan en als hij ook nog denkt dat Laura voor hem kiest laat hij zijn vriend Willy vallen. Franklins ambitieuze moeder Irma is ondertussen op haar geheel eigen manier bezig de jury te bewerken. Ook andere ouders pushen hun kinderen tot de limiet. Kapper Jo voert intussen gesprekken met afgevallen deelnemers en onzekere finalisten als Max.

Als de finale nadert komt Max voor belangrijke keuzes te staan. Moet hij voor zichzelf kiezen en de vriendschap met Willy kapot laten gaan? Kan hij een manier vinden om Laura’s hart te veroveren en tegelijk de winnende act op te voeren? En is zijn talent zo groot dat de (financiële) opofferingen van zijn ouders hierdoor gerechtvaardigd zijn?

Tijdens de finale blijkt Willy verdwenen. Nu moet Max laten zien uit welk hout hij is gesneden. Kiest hij voor roem of voor vriendschap, voor het juichen van zijn ouders en de glimmende beker of voor de glimlach van zijn makker?

Bannebroek’s Got Talent is een film die in het klein laat zien wat er in heel Nederland (en de wereld) aan de hand is: alles lijkt een wedstrijd geworden, talent wordt zo jong mogelijk gedwongen tot ‘professionaliteit’ en roem lijkt belangrijker voor kinderen en hun ambitieuze ouders dan een prettig leven.

Een licht absurde film over de licht absurde wereld van vandaag, van de makers van onder meer Lang en gelukkig (drie Gouden Kalveren) en diverse familievoorstellingen bij het Rotheater, zoals de Woefsidestory (winnaar Zapp Theaterprijs 2013).

VPRO – zondag 23 februari 2014

Kijk Bannebroek’s Got Talent terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
92 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2014
Omroep
VPRO
Producent
Hazazah Pictures
Scenario
Don Duyns
Regie
Pieter Kramer
Acteurs
Arjan Ederveen, Imme Beusink, Lars Henckens, Pepijn Stoter, Rory Mijnen