Bellingcat – Truth in a Post-Truth World

Documentaire over Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en computernerds,  dat in tijden van nepnieuws de waarheid boven tafel krijgt.

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid, in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om dichterbij de waarheid te komen.

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek, dat werd opgericht door Eliot Higgins, is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?
Meer informatie en achtergronden over Bellingcat – Truth in a Post-Truth World vind je op de website van 2Doc en op de website van de documentaire Bellingcat.

VPRO – 20 november 2018

Kijk Bellingcat: Truth in a Post-Truth World terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
88 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Omroep
VPRO
Producent
Submarine BV
Scenario
Hans Pool
Regie
Hans Pool
Acteurs