Beste meneer Bouterse

Persoonlijke film waarin journalist en filmmaker Ananta Khemradj (32) onderzoekt hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de veroordeling van Desi Bouterse lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren ’80 een plek te geven. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen?

Nadat de ex-president is veroordeeld voor moord, blijft het Surinaamse volk bitter verdeeld. Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse zijn niet in staat om de turbulente geschiedenis van het land achter zich te laten. Filmmaker Ananta Khemradj (32) vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen. Er zijn nog veel vragen.

Volgens Bouterse speelde Nederland een rol in relatie tot de 8 decembermoorden. De documenten die dit volgens hem zouden bewijzen liggen achter slot en grendel. Wat klopt er van dit verhaal? Waarom houdt oud-kolonisator Nederland documenten over de jaren 80 in Suriname geheim? Hebben we eerst antwoorden nodig?

Ananta wil met haar documentaire een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar ze worstelt met de vraag of ze Bouterse wel of geen podium moet geven. Is dit wel een stap naar de door haar gewenste verzoening tussen haar landgenoten, of gooit ze hiermee olie op het vuur? Beste meneer Bouterse is een hoogstpersoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt.

EO – maandag 26 september 2022 (première NFF) | donderdag 6 oktober 2022 (bioscoop) | 1 december 2022 (2Doc)

 

Affiche Beste meneer Bouterse

Affiche Beste meneer Bouterse

Meer informatie

Duur
62 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2022
Omroep
EO
Producent
Staccato Films
Scenario
Ananta Khemradj
Regie
Ananta Khemradj
Acteurs