Bewaarders

Het hypermoderne Justitieel Complex Zaanstad gaat door een nieuwe, efficiënte manier van werken meer gevangenen huisvesten met minder personeel. Wat betekent dat voor de gedetineerden en bewaarders?

Na de sluiting van een aantal verouderde gevangenissen, zoals de Bijlmerbajes, verrijst in 2016 Justitieel Complex Zaanstad. De nieuwe, hypermoderne inrichting moet voor meer efficiëntie zorgen en meer gevangenen huisvesten waarvoor, in theorie, juist minder personeel nodig is. De inzet van slimme, computergestuurde technieken moet hierbij helpen.

Ook de manier van werken is anders. Gedetineerden re-integreren al binnen de muren. Ze worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar meer bewegingsvrijheid mee verdienen. Aan het personeel de taak dit in goede banen te leiden.

Wat doet deze grotere zelfredzaamheid met de gevangenen? Wat betekent de nieuwe werkwijze voor de bewaarders die al dagelijks te maken hebben met agressie, manipulatie en psychische stoornissen? ‘Bewaarders’ portretteert team Noord terwijl het de theorie omzet in de praktijk.

VPRO – maandag 19 februari 2018

Affiche Teledoc - Bewaarders

Affiche Teledoc – Bewaarders

Kijk Bewaarders terug via NPO Start

Bekijk het gesprek dat Chris Kijne had met regisseur Marc Schmidt over zijn documentaire Bewaarders

 

Meer informatie

Duur
76 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Omroep
VPRO
Producent
DOXY
Scenario
Marc Schmidt
Regie
Marc Schmidt
Acteurs