Daughters of the Sun (Yezidi Girls)

Het hartverscheurende, maar hoopvolle verhaal van de jonge Jezidi-vrouwen die na jarenlange slavernij terugkeren naar hun gemeenschap.

In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan. Een plek waar vooral Jezidi leven, een traditionele religieuze gemeenschap met veel oude gewoontes. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders.

Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. De Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky volgt in Daughters of the Sun negen van de overlevenden die terugkeren naar hun gemeenschap. De jonge vrouwen staan onder de hoede van theatermaker Hussein, die zich hun lot aantrekt en hen op weg helpt. Hij is voortdurend bezig de bevrijding van meer vrouwen die nog als slaaf worden gehouden van gevluchte IS-strijders in Turkije te begeleiden.

Daughters of the Sun is het hartverscheurende verhaal van duizenden Jezidi-vrouwen die steeds meer in de vergetelheid raken.

NTR – zaterdag 25 maart 2023 (première Movies That Matter Festival) | donderdag 30 maart 2023 (bioscooprelease)

Kijk Daughters of the Sun (Yezidi Girls) terug via NPO Start

Filmposter Daughters of the Sun

Filmposter Daughters of the Sun

Meer informatie

Duur
75 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2023
Omroep
NTR
Producent
Dieptescherpte
Scenario
Reber Dosky
Regie
Reber Dosky
Acteurs