De Heineken ontvoering


Speelfilm over de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur, de meest geruchtmakende en beruchte ontvoeringszaak die Nederland ooit heeft gekend.

Op een koude novemberdag in 1983 wordt ’s werelds succesvolste en rijkste bierbrouwer Alfred Heineken samen met zijn chauffeur Ab Doderer voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. Wat volgt is de meest geruchtmakende en beruchte ontvoeringszaak die Nederland ooit gekend heeft.

Eenentwintig uitputtende en zenuwslopende dagen lang verblijft de fabrikant in een koude, benauwde cel, vast- geketend en voor het eerst van zijn leven volkomen machteloos. Zijn ontvoerders, vier criminele vrienden uit Amsterdam, ondervinden grote problemen om het losgeld te incasseren.

Het hele land leeft mee en houdt de adem in. Intussen neemt Rem, een meedogenloze jonge crimineel, de bewaking van de twee ontvoerde mannen voor zijn rekening, waarbij hij Heineken vernedert en angst aanjaagt.

Als eindelijk het losgeld is overgedragen, volgt de bevrijding van Heineken en zijn chauffeur. Op dat moment begint de wereldwijde klopjacht op de ontvoerders, waarbij Heineken zich niet beperkt tot het passief volgen van de ontwikkelingen.

Dominant en tot op het allerhoogste niveau wendt hij zijn invloed aan om de opsporing te laten slagen. Was hem tijdens de ontvoering de rol van prooi opgelegd, nu is hij de jager.

VARA – donderdag 27 oktober 2011

Kijk De Heineken ontvoering terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 120 minuten
Genre Speelfilm, Telescoop
Jaar 2011
Omroep BNNVARA
Producent IDTV, Topkapi Films
Scenario Kees van Beijnum
Regie Maarten Treurniet
Acteurs Gijs Naber, Korneel Evers, Reinout Scholten van Aschat, Rutger Hauer, Teun Kuilboer