De Kinderen van Møkum, en ik

Persoonlijke documentaire over een groep jonge idealistische vrienden in hun kraakpand in Amsterdam. Als het krakerscollectief halverwege de film uit elkaar valt, blijft de filmmaker gedesillusioneerd achter en besluit ze de jonge krakers met haar gevoelens van teleurstelling te confronteren.

Ze noemen zich de Kinderen van Møkum; een Amsterdamse vriendengroep die besloot om, letterlijk, een plek voor zichzelf op te eisen in hun geboortestad. Op de hielen gezeten door politie en pers trekken ze van kraakpand naar kraakpand met een duidelijke boodschap: maak de stad niet te duur voor de nieuwe generatie Amsterdammers.

Filmmaker Dikla Zeidler, geboren in een socialistische kibboets in Israël maar op jonge leeftijd verhuisd naar een burgerlijk bestaan in Nederland, herkent zichzelf in deze jonge krakers die ze op het nieuws ziet. Gefascineerd door hun jeugdige radicaliteit besluit ze deze groep te volgen in wat volgens haar ongetwijfeld het begin van een nieuwe protestbeweging -misschien zelfs een revolutie- zal worden.

De persoonlijke documentaire begint vlak nadat De Kinderen van Møkum erin slagen een rechtszaak te winnen tegen ontruiming van het pand dat ze een paar maanden eerder hebben gekraakt en liefkozend Het Kløkhuis noemen. De stemming is euforisch. In hun eigen kleine paradijs gaat het los: ze bouwen, koken, drinken, feesten, dansen, en tegelijkertijd organiseren ze volkskeukens en performance-avonden en bieden onderdak aan eenieder die het nodig heeft.

Maar het samenwonen met zo’n grote groep en de gebreken van het kraakpand beginnen hun tol te eisen. Het momentum van de protestbeweging de Kinderen van Møkum lijkt definitief voorbij te zijn. De filmmaker, die deze ontwikkelingen met lede ogen aanziet, besluit de jonge idealisten met haar gevoelens van teleurstelling te confronteren.

BNNVARA – zaterdag 25 september 2021 (première NFF) | dinsdag 1 februari 2022 (NPO 2)

Kijk De Kinderen van Møkum, en ik terug via NPO Start

Lees het interview met Dikla Zeidler op de website van het Filmfonds.

De galerij is niet gevonden!

Meer informatie

Duur
27 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2021
Omroep
BNNVARA
Producent
Submarine Docs
Scenario
Dikla Zeidler
Regie
Dikla Zeidler
Acteurs