De leegte en het woord

Het jongste strijdtoneel van de clash of civilizations bevindt zich op de steppen van Mongolië. In de onmetelijke leegte heeft zich een buitenlands leger van spirituele weldoeners gevestigd dat strijdt om het oor en de ziel van drie miljoen Mongolen.

De zendingswerkers zijn daar met de beste bedoelingen. Maar de spirituele en culturele eigenheid van de Mongolen wordt toch roofgoed voor de neo-imperialistische reflexen van de (christelijke) hulpverlening.

De film vertelt onder andere het verhaal van de Congolese pastor Gaby Bamana. Hij is naar het steppeland gekomen om te bekeren, maar raakt in gewetensnood. Na vijftien jaar van barmhartigheid in de Mongoolse wezen- en armenzorg, en als eerste Afrikaan op de steppe, heeft Bamana het punt bereikt waarop zijn geloof in de missie hem in de steek laat.

In een wereld waar integratie en acceptatie woorden van steeds grotere betekenis zijn, kan het jonge speelveld dat Mongolië is, werken als een spiegel voor ons eigen bewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef.

Internationale titel: The Last Frontier

BOS – zaterdag 22 september 2012

Kijk De leegte en het woord terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
58 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2012
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Submarine BV
Scenario
Floris-Jan van Luyn
Regie
Floris-Jan van Luyn
Acteurs