De man uit Rome

Als de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenschap, die zich vastklampt aan hun wonder.

In een tijd waarin nepnieuws en leugens het weefsel van onze samenleving ondermijnen, wordt de sceptische priester Filippo (37) door het Vaticaan gestuurd om een vermeend wonder te onderzoeken. Een video van een huilend Mariabeeld ging viral en Filippo, wereldwijd berucht om het ontkrachten van vermeende wonderen, komt naar de grensgemeenschap in Limburg, die in de greep is van een collectief trauma dat zich vier jaar geleden voltrok. Hij krijgt te maken met de eigenaren van het huilende beeldje.

Térèse (19), de dochter, is een ongrijpbare zwijgende jonge vrouw, die na ‘de zwarte dag’ niet meer heeft gesproken en die de komst van Filippo ziet als een teken van boven. Zij en haar manipulatieve moeder blijken waardige tegenstanders voor Filippo. Hij is gewend mensen te ondervragen en forensisch onderzoek te doen, maar zijn technocratische aanpak botst met het diepe verdriet van de mensen in het dorp. Bovendien voelt hij zich aangetrokken tot de mysterieuze Térèse.

Naarmate hij dichter bij een oplossing van de zaak komt, raakt hij verder verstrikt in het verdriet van het dorp en in een reeks schijnbaar wonderbaarlijke gebeurtenissen, die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen.

De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden die eerder o.a. met In Blue drie Gouden Kalveren won en met De Nieuwe Wereld een International Emmy Award.

EO – maandag 27 maart 2023 (première) | donderdag 6 april 2023 (bioscooprelease)

Filmposter De man uit Rome

Filmposter De man uit Rome

Meer informatie

Duur
107 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2023
Omroep
EO
Producent
IJswater Films
Scenario
Aus Greidanus, Axel Daeseleire, Emma Bading, Jaap van Heusden, Michele Nani, Michele Riondino, Ralf Dexler, Rogier de Blok
Regie
Jaap van Heusden
Acteurs
Bart Slegers, Daniela Holtz, Emma Bading, Galyna Kyyashko, Janneke Remmers, Marie Louise Stheins, Michele Riondino, Raymond Thiry, Vincent van der Valk