De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Een film over het mysterie van muziek, de bezieling van musici en de onstuitbare bevlogenheid waarmee componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. ‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’ is een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen’, zegt Reinbert de Leeuw.

Regisseur Cherry Duyns volgt hem vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over de bezieling van die musici, de ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

VPRO – donderdag 13 april 2017

Kijk De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw terug via NPO Start

Affiche De Matthaus Missie van Reinbert de Leeuw

Affiche De Matthaus Missie van Reinbert de Leeuw

Meer informatie

Duur
76 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Omroep
VPRO
Producent
Interakt
Scenario
Cherry Duyns
Regie
Cherry Duyns
Acteurs