De race – hoe bouw je een quantumcomputer?

Nano-wetenschapper Leo Kouwenhoven heeft met zijn topteam uit Delft een voorsprong in een internationale race die uiteindelijk moet leiden tot de quantumcomputer, de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

Vijfenzeventig jaar nadat Ettore Majorana het mysterieuze Majoranadeeltje voorspelde, werd het pas voor de eerste keer waargenomen door natuurkundige Leo Kouwenhoven en zijn team in Delft in 2012. Het deeltje is mogelijk de sleutel tot het bouwen van een quantumcomputer, vergeleken waarbij de computer zoals wij die kennen niet meer dan een telraam is. Iedereen is het erover eens dat een quantumcomputer een volgende wetenschappelijke en economische revolutie zal ontketenen.

Wereldwijd is de vondst van het Majoranadeeltje bejubeld en nu gaat Kouwenhoven verder: hij moet meerdere eigenschappen van het deeltje vaststellen om de quantumcomputer te kunnen verwezenlijken. Maar de natuur laat zich niet makkelijk bedwingen. Regisseur David Kleijwegt (De kijk van Koolhoven, In Europa) heeft Kouwenhoven en zijn team gefilmd vanaf 2012 tot nu. De wetenschap stagneert, peperdure machines werken niet als gepland en promovendi verliezen hoop. Maar de belofte van een quantumcomputer is zo groot de belangrijkste internationale tech-bedrijven grote sommen geld uittrekken voor onderzoek. De Nederlandse overheid wil niet achterblijven. Leo Kouwenhoven haalt meer dan miljoenen binnen om zijn onderzoek met volle vaart te vervolgen. Hij speelt mee in de Champions League van de internationale wetenschap, maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde op 30 januari aandacht aan de documentaire en het werk van Leo Kouwenhoven.

VPRO – maandag 4 februari 2019

Kijk De race – hoe bouw je een quantumcomputer? na uitzending terug via NPO Start

2Doc Aftertalk

Bekijk DocTalks: De Race

Meer informatie

Duur
79 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2019
Omroep
VPRO
Producent
De Familie
Scenario
David Kleijwegt
Regie
David Kleijwegt
Acteurs