De schuldmachine

Documentaire die toont hoe problematische schuld jongeren gevangenhoudt. Zijn we in Nederland tegenwoordig nog meer dan alleen een anoniem BSN-nummer?

Aan de hand van de schulddossiers van drie jongvolwassenen uit Amsterdam-Zuidoost wordt duidelijk wat het belang is van een persoonlijke aanpak en wordt het verhaal achter de schulden verteld om jongeren te helpen regie terug te nemen over hun toekomst. Onze gids in de schuldmachine is Willem Los, jarenlang manager debiteurenbeheer en sinds enkele jaren vrijwilliger bij ONSbank.

ONSbank is een kunstenaarsinitiatief dat met een persoonlijk en artistiek leertraject en schuldrust jongeren een nieuw perspectief biedt op zichzelf en hun leefwereld om zelf oplossingsgericht aan hun toekomst te kunnen werken.

Met Willem Los ontdekken we hoe door de verregaande digitalisering in Nederland mensen anonieme BSN-nummers zijn geworden. Hoe makkelijk je gevangen raakt in een ondoorgrondelijk systeem waarmee de schuldenindustrie krankzinnig veel geld verdient, maar mensen steeds verder in de problemen komen. Hoe komen we eruit?

Uitgezonden als 3Doc. Oorspronkelijke titel: Verlos ons van de schuld.

BNNVARA – woensdag 18 september 2019

Kijk De schuldmachine terug via NPO Start

 

Meer informatie

Duur
56 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2019
Omroep
BNNVARA
Producent
Viewpoint Productions
Scenario
Camiel Zwart
Regie
Camiel Zwart
Acteurs