De Slag om de Schelde


Speelfilm over de Slag om de Schelde, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en bekend staat als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa.

November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Centraal in de film staat de De Slag om de Schelde die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten.

Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Door corona werd de bioscooprelease meerdere keren uitgesteld.

EO – donderdag 17 december 2020 | zaterdag 5 juni 2021 (bioscooprelease, uitgesteld door corona)

Affiche De Slag om de Schelde

Foto’s: Lennert Hillige

Meer informatie


Duur 124 minuten
Genre Speelfilm, Telescoop
Jaar 2020
Omroep EO
Producent Levitate Film
Scenario Paula van der Oest
Regie Matthijs van Heijningen jr.
Acteurs Gijs Blom, Jamie Flatters,, Susan Radder, Tom Felton