De storm


Verfilming van de roman 1953 van Rik Launspach over de Watersnoodramp van 1953. Met Sylvia Hoeks, Barry Atsma, Dirk Roofthooft en Monic Hendrickx.

Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, raakt zwanger van haar vriendje Koos (Sanne den Hartogh). Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten.

In de nacht van 31 januari 1953 breken in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkelijke storm de dijken door. De boerderij waar Julia Woont, wordt verzwolgen door een zondvloed. Ze wordt uit het water gered door de jonge luchtmacht sergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby achterland. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar redder te praten.

Voorzichtig probeert Aldo met de jonge vrouw contact te maken en besluit uiteindelijk om haar te helpen haar zoon te vinden. Het is het begin van een lange zoektocht die hen – tegen de evacuatiestroom in – terugbrengt naar een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke overblijfselen. De kans dat hier een baby kan overleven, is microscopisch klein.

NCRV – donderdag 17 september 2009

Kijk De storm terug via NPO Start

Affiche De storm Affiche

Affiche De storm Affiche

Meer informatie


Duur 120 minuten
Genre Speelfilm, Telescoop
Jaar 2009
Omroep KRO-NCRV
Producent NL Film
Scenario Marjolein Beumer, Rik Launspach
Regie Ben Sombogaart
Acteurs Barry Atsma, Dirk Roofthooft, Monic Hendrickx, Sylvia Hoeks