De Weg Naar Klezmer


Nederlandse en Vlaamse muzikanten gaan op zoek naar de roots van de Klezmermuziek in Amerika, Israël, Roemenië en Nederland.

Aflevering 1: Amerika

De Antwerpse zanger van Jiddish repertoire Mendy Cahan bezoekt in de VS en Canada een bonte stoet klezmer muzikanten en ontdekt hoe sterk hun muziek is geworteld in het verleden, maar ook welke inspiratiebron het is voor jonge muzikanten van nu. Klezmer is van oorsprong Joodse bruiloftsmuziek die door Joodse immigranten werd meegebracht naar Amerika, en daar altijd een identiteitsbepalende rol is blijven spelen in de Joodse gemeenschappen. In de woorden van Elaine Hoffman Watts, een 81 jarige klezmer drumster die Mendy Cahan opzoekt in Philadelphia: “Not the religion, not the culture but the music. Thats’s what kept us Jewish.”
Joodse Omroep – vrijdag 17 juni 2012

Kijk De weg naar Klezmer (1) – Amerika terug via NPO Start

 

Aflevering 2: Roemenië

De Nederlandse klarinettist Jaap Mulder maakt met z’n klezmergroep Di Gojim naam in binnen- en buitenland. Hij bezoekt Israël, waar klezmermuziek pas de laatste 10 jaar echt in de belangstelling staat.

Joodse omroep – vrijdag 1 juli 2012

Kijk De weg naar Klezmer (3) – Roemenië terug via NPO Start

 

Aflevering 3: Israël

De Nederlandse klarinettist Jaap Mulder maakt met zijn klezmergroep Di Gojim naam in binnen- en buitenland. Hij bezoekt Israël, waar klezmermuziek pas de laatste tien jaar echt in de belangstelling staat. Daarvoor werd klezmer, evenals de Jiddische taal, in Israël gezien als een overblijfsel van de Joodse cultuur van Oost-Europa. Deze cultuur wilde men destijds zo snel mogelijk vergeten omdat het ze deed herinneren aan de Holocaust. Jaap Mulder gaat op zoek naar hen die de fakkel van de klezmer en de Jiddische taal weer hebben opgenomen en als het ware hebben thuisgebracht.

Joodse Omroep – vrijdag 15 juli 2012 

Kijk De weg naar Klezmer (3) – Israël terug via NPO Start

 

Aflevering 4: Nederland

Muzikant Bert Vos gaat op zoek naar klezmer in Nederland.

Joodse Omroep – zondag 19 augustus 2012

Kijk De weg naar Klezmer (4) – Nederland terug via NPO Start

 

Joodse Omroep – vrijdag 8 juni 2012

Meer informatie


Duur 180 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2012
Omroep Joodse Omroep
Producent Wynants & Van Bronckhorst
Scenario Hans Wynants
Regie Hans Wynants