Dierbaren (Sheltered)

Achter de schermen van een groot dierenasiel vangen gedreven medewerkers en vrijwilligers huisdieren op, verzorgen en trainen deze en proberen de dieren weer onder te brengen bij een goed baasje. Van zielige straatkatten en afgedankte konijnen tot levensgevaarlijke honden; alles komt er in een onophoudelijke stroom binnen. Al snel blijkt sprake van een gespannen relatie tussen mens en dier, maar de liefde van het personeel voor de dieren is onvoorwaardelijk.

Een onophoudelijke stroom van afgedankte honden, katten en konijnen zet de liefdevolle band tussen mens en dier binnen de muren van het dierenasiel op spanning. Huisdieren zijn levensgezellen, maar ook statussymbolen, waar mensen steeds hogere eisen aan stellen. Met aandachtige verzorging en training worden de kanshebbers door gedreven medewerkers en toegewijde vrijwilligers weer opgeknapt en klaargestoomd voor een juiste match met een nieuwe baas. In de opvang draait alles erom de verschoppelingen een nieuw thuis te geven, vanaf het moment dat een dier aankomt, van de testen, de keuringen en het wankele herstel tot aan het moment dat ze gezond naar een nieuw baasje kunnen, of niet meer te redden zijn en ‘de commissie ingaan’. Maar wat te doen met de buitenbeentjes?

Via de dieren ervaart de kijker de liefde en de zorg van het personeel en ontdekt hij wat medewerkers drijft om in het asiel te werken en hoeveel kennis, liefde en geduld ze opbrengen. De vrijwilligers Ernie en Astrid van de konijnen en Yvana en Tilly bij de poezen. De kijker ziet hoe verzorgers stank en agressie trotseren om honden weer handelbaar te maken en beleeft met hen de vreugde of het verdriet als het goed of slecht gaat met de dieren.

Na weken van liefkozend toespreken laat Tilly, een van de oudste vrijwilligers in het asiel zien hoe een verwaarloosde kat uit zijn mand kruipt en zij hem over zijn kopje kan aaien. “Kijk”, zegt ze vol trots, “daar doe je het voor, voor onze dierbaren.”

Alternatieve titel: Sheltered

Dierbaren (Sheltered) is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary.

BNNVARA – donderdag 19 november 2020 (IDFA) | maandag 23 november 2020 (TV)

Kijk Dierbaren terug via NPO Start

Bekijk het gesprek van Elena Lindemans met regisseur Saskia Gubbels in DocTalks.

Affiche Teledoc: Dierbaren

Affiche Teledoc: Dierbaren

 

De galerij is niet gevonden!

Meer informatie

Duur
73 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2020
Omroep
BNNVARA
Producent
DOXY
Scenario
Saskia Gubbels
Regie
Saskia Gubbels
Acteurs