Eilandgasten

Eilandgasten speelt zich af op Vlieland, in en om de vakantiehuisjes Duinroos 1 en Duinroos 2. Eerst wordt Duinroos 1 bewoond door Dana, Chiel en hun zoontje Floris. Ze zitten in een huwelijkscrisis en zijn naar Vlieland gekomen in de hoop dichter tot elkaar te komen.

Een paar weken eerder was Chiel tijdens een congres vreemdgegaan met een Duitse vrouw die daar als tolk aanwezig was. Door overdreven gedienstig te zijn, probeert hij het weer goed te maken. Dana probeert hem niks te verwijten, maar dat blijkt toch zeer moeilijk te zijn.

Tegelijkertijd komen Nils en Simone met hun kinderen Max en Roos in Duinroos II. Ze zijn een gelukkig gezin, maar wanneer Nils tijdens de vakantie van zijn bedrijf te horen krijgt dat een belangrijke functie op zijn werk aan zijn jonger, minder ervaren collega gegeven wordt, komt hij in een dip terecht. Niets lukt om hem uit deze dip te halen en hij brengt zijn vrouw tot wanhoop.

Later trekken Martine, een carrièrevrouw van 43, en Sanne, de negentienjarige dochter van haar vriendin Jetta, in Duinroos I. Martine zou eigenlijk met Jetta een weekje uitwaaien op het eiland, maar die kon op het laatst niet mee. Terwijl Martine zich heerlijk vermaakt, lijkt Sanne in zichzelf gekeerd. Ze is net zwanger en heeft dat nog aan niemand verteld. Wanneer ze van de trap valt, en bang is ‘Veertje’ – zo noemt ze de baby dat in haar buik zit – te verliezen, doorbreekt ze haar zwijgen.

Vervolgens betrekken drie jongeren – Walter, Willemijn, en Tom – Duinroos II. Walter en Willemijn hebben al jaren en zeer intensieve, maar platonische verhouding. Tom raakt stapelverliefd op Willemijn, maar denkt dat Walter haar vriend is. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn is Tom blij en hij vraagt of Walter zijn go-between wil zijn. Walter koppelt de twee tortelduiven, maar daarmee is wel zijn intieme vriensdchap met Willemijn voorgoed voorbij.

NCRV – zaterdag 20 mei 2006

Kijk Eilandgasten terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
100 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2006
Omroep
KRO-NCRV
Producent
IDTV
Scenario
Jan Veldman, Vonne van der Meer
Regie
Karim Traïda
Acteurs
Carine Crutzen, Caro Lenssen, Egbert Jan Weeber, Eva Duijvestein, Jaap Spijkers, Johnny de Mol, Loes Haverkort, Marieke Heebink, Miled Traïda, Olivier Spijkers, Rijk Smit, Tygo Gernandt