Elin

Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgen gedurende vier jaar het gezin van de meervoudig gehandicapte Elin.

Marie-José en Patrick krijgen in 2007 een tweeling, Bente en Elin, die te vroeg wordt geboren. In de couveuse blijkt Elin een hersenbeschadiging te hebben. De artsen vragen Marie-José en Patrick of ze de meisjes willen laten leven, voor de jonge ouders een onmogelijke vraag. De artsen maken uiteindelijk de keuze voor de ouders. Elin groeit op als ernstig meervoudig gehandicapt meisje in een rolstoel. Ze is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Het is vaak alleen haar moeder Marie-José die begrijpt wat ze zegt.

Toen Marie-José en Patrick elkaar ontmoetten droomden ze van een avontuurlijk en vrij bestaan waarin ze over de wereld zouden gaan zwerven met hun kinderen. Deze droom heeft plaats gemaakt voor een nieuwe werkelijkheid. Marie-José nam zich voor om Elin een zo gelukkig mogelijk leven te geven. Maar de prijs daarvan is hoog, want een burn-out ligt op de loer. Vader Patrick verblijft voor zijn werk vaak langdurig in het buitenland. Tweelingzusje Bente, die door Elin’s handicaps minder aandacht krijgt, trekt zich regelmatig terug in haar eigen wereld en observeert het gezinsleven via haar tekeningen.

Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. Elin heeft alleen maar de controle over haar tong waarmee ze de computer kan aansturen. Gesteund door haar moeder begint ze een strijd om zich de spraakcomputer eigen te maken.

Elin is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning van Activiteiten voor Maatschappelijk Welzijn (OAMW).

KRO-NCRV – donderdag 4 augustus 2022

Kijk Elin terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
87 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2022
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Olympic Films
Scenario
Walther Grotenhuis
Regie
Cinta Forger
Acteurs