Erbarme dich


In een verlaten kerk, onder de betoverende klanken van de Matthäus Passion van Bach, vertellen mensen over hun speciale band met dit meesterwerk.

Volgens operaregisseur Peter Sellars heeft Bachs muziek de kracht om te troosten. Een groep daklozen die elke vrijdagmorgen een koor vormt, wordt uitgenodigd om de repetities van de Matthäus Passion bij te wonen. In een voormalige kerk zien ze hoe koor en orkest het muziekstuk instuderen. De daklozen ervaren het lijdensverhaal vanuit hun eigen levensgeschiedenis.

Tijdens de opvoering vertellen verschillende mensen over hun verhouding met het muziekstuk van Bach, waaronder enkele daklozen, operaregisseur Peter Sellars, koordirigent Simon Halsey, choreograaf en danser Emio Greco en schrijfster Anna Enquist. Dirigent Pieter Jan Leusink vertelt zijn dramatische persoonlijke verhaal. Hij leeft voor de Matthäus Passion, maar het muziekstuk zorgde ook voor een pijnlijke breuk met zijn zeer gereformeerde vader.

Geleidelijk blijkt dat de Matthäus Passion een beslissende rol heeft gespeeld in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, geliefden, vaders en zonen, moeders en hun ongeboren kind en vaders en dochters. De verhalen van de personages zijn zowel uniek als invoelbaar; uiteindelijk kent iedereen een vorm van lijden, verlies en liefde. Wij allen hebben zichtbare of onzichtbare littekens opgelopen.

Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is daarom niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd, ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek. De documentaire werd uitgezonden door KRO-NCRV op Witte Donderdag.

KRO-NCRV – donderdag 24 maart 2016

Kijk Erbarme dich terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 90 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2016
Omroep KRO-NCRV
Producent DOXY
Scenario Ramon Gieling
Regie Ramon Gieling