Esther en de wet

Wat is ervoor nodig om een multinational aan te pakken? Esther Kiobels man Barinem was een van de mannen die in 1995 werden geëxecuteerd na protesten tegen Shells vervuiling van Ogoniland (Nigeria). Bijna 25 jaar later sleept Esther Shell voor de rechter in Nederland. 

‘Hij was een vredestichter,’ zegt Esther Kiobel. Ze heeft het over haar man Barinem, een van de ‘Ogoni 9’. In de jaren 1990 kwam het Ogoni-volk in de Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning veroorzaakte veel vervuiling, terwijl de bevolking geen cent zag van de enorme winsten. In een rechtszaak vol onregelmatigheden werden negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther is ervan overtuigd dat Shell betrokken was bij de executies. Maar kan ze dat bewijzen?

We gaan van Dallas (VS), waar Esther nu woont, naar Ogoniland waar ze probeert getuigen te mobiliseren voor haar rechtszaak tegen Shell. In de Nederlandse rechtbank wordt Esther bijgestaan door een groep bevlogen advocaten onder leiding van Channa Samkalden. Maar ze staan voor een helse opgave: bewijzen dat Shell getuigen heeft omgekocht. Het proces brengt veel oude emoties boven. En ook tussen de koppige Esther en haar advocaten bouwen de spanningen soms op.

Esther and the Law is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2023, waar Esther Kiobel als speciale gast aanwezig is.

EO – zondag 26 maart 2023 (première Movies That Matter Festival)

Bron beschrijving: Movies That Matter Festival

Meer informatie

Duur
72 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2023
Omroep
EO
Producent
Docmakers
Scenario
Tatiana Scheltema
Regie
Tatiana Scheltema
Acteurs