Geboren Boeren

Al generaties lang runt de familie van John en Anita Klaver een melkveehouderij in Noord-Holland. Het familiebedrijf wortelt diep in de Hollandse boerentraditie; eigengereid en wars van regelgeving. ‘Wij doppen onze eigen boontjes!’ Maar boer John komt voor een dilemma te staan: om zelfstandig te blijven, moet de familie aan een woud van die verafschuwde regels voldoen.

De moderne veehouder John Klaver manoeuvreert in Geboren Boeren met de hele familie op eigenzinnige wijze tussen traditie en vernieuwing op het platteland. De hedendaagse boer moet een nachtmerrie ondergaan om zijn droom te kunnen realiseren: De bouw van een megastal die 700 koeien kan herbergen, om hun kaasfabriek volledig zelf van melk te kunnen voorzien; van grasspriet tot verpakking, alles in eigen beheer. Het regionale product waar de Klavers trots op willen zijn.

De milieu- en dierenbeweging komen in het geweer, en ook de buurvrouw is verre van blij met de beoogde uitbreiding. Ze stuurt bezwaarschrift na bezwaarschrift, met een slepende strijd om de vergunning tot gevolg. Bovendien wordt dierenliefde volstrekt anders beleefd aan weerszijde van het erf. Vooral het jagen, dat de Klavers in het bloed zit, is de buurvrouw een doorn in het oog.

De film laat zien dat een agrarisch bedrijf in het kleine Nederland razendsnel tegen haar grenzen aanloopt. Een haast onvoorstelbare regelgeving drijft de ondernemers tot wanhoop. Aan de andere kant blijft, door de nuchtere weerbaarheid van de familie Klaver en de dagelijkse schoonheid van de natuur, de relativiteit altijd in zicht.

EO – maandag 4 januari 2016

Kijk Geboren Boeren terug via NPO Start

Affiche Geboren Boeren

Affiche Geboren Boeren

Meer informatie

Duur
54 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Omroep
EO
Producent
KeyDocs
Scenario
Jack Janssen
Regie
Jack Janssen
Acteurs