God’s Address


Documentaire die de complexiteit laat zien van samenleven in Jeruzalem. Hoe manifesteren religie en politiek zich in het dagelijks leven van de bewoners in Jeruzalem? Hoe is het mogelijk dat deze plaats nog altijd enorme implicaties heeft voor de rest van de wereld?

God’s Address laat de complexiteit zien van samenleven in Jeruzalem. Hoe manifesteren religie en politiek zich in het dagelijks leven van de bewoners in Jeruzalem? Hoe is het mogelijk dat deze plaats nog altijd enorme implicaties heeft voor de rest van de wereld? God’s Address is een documentaire over de Tempelberg in Jeruzalem, waarin deze vragen centraal staan.

De rode draad van de film vertelt het verhaal van Jeruzalem, de geboorte van het monotheïsme, de stichting van het jodendom, het christendom en de islam, de ‘status-quo’ tussen de drie religies, waar het delicate evenwicht door een reeks uitbarstingen dreigde te doorbreken, in de zomer van 2017. Jeruzalem wordt achtervolgd door een ingewikkeld verleden. De documentaire legt deze complexiteit bloot, via drie verhaallijnen die in de film terugkeren.

Drie professoren, bekend op het gebied van de Bijbelse archeologie, de Hebreeuwse Bijbel en de hedendaagse politieke geschiedenis, nemen de kijker mee op een reis van het begin van het monotheïsme naar de dagelijkse realiteit van Jeruzalem in 2017. De makers volgen daarnaast een islamitische en joodse fundamentalist die allebei in Oost-Jeruzalem wonen. Deze twee vrouwen worden in de film gevolgd, in hun zoektocht, hun fanatieke agenda’s te promoten terwijl ze elkaars pad kruisen. Het geloof van deze vrouwen is een explosieve tijdbom die constant wordt gemanipuleerd door de invloed van politici.  De derde lijn in de film zijn gebeden en verzoeken die letterlijk zijn gepost of per e-mail zijn verzonden naar de Westelijke Muur in Jeruzalem. Volgens het joodse en christelijke geloof staat de site bekend als de Axis Mundi – het centrum van de wereld – waar direct contact tussen de mens en God mogelijk is. Deze brieven zijn letterlijk geadresseerd aan “God, Jeruzalem” en komen van over de hele wereld.

EO – woensdag 31 oktober 2018

Kijk God’s Address terug via NPO Start

Foto’s: Geert van Kesteren

Meer informatie


Duur 55 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2018
Omroep EO
Producent Holland Harbour Productions
Scenario Geert van Kesteren, Noa Ben-Shalom
Regie Geert van Kesteren, Noa Ben-Shalom