Hemelbestormers


Documentaire waarin onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche een Nederlandse expeditie volgt bij de beklimming van de Cho Oyu in de Himalaya.

April 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie naar de Himalaya om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Bij eerdere expedities naar deze berg (2009 en 2011) verongelukten twee Nederlanders. De Cho Oyu ligt naast de Mount Everest, waar in het voorjaar van 2014 veertien sherpa’s (berggidsen) omkwamen.

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche volgt de Nederlandse expeditie op de voet, ging mee omhoog en vroeg zich af wat de ‘hemelbestormers’ ten diepste drijft. Of je meedogenloos moet zijn om de top te halen en of bergklimmers echt zo ongenaakbaar zijn als ze zich voordoen. In theorie is de Cho Oyu beter te doen dan de Everest. Maar de praktijk leert al snel anders voor de Nederlandse hemelbestormers. Universele dilemma’s in en over de bergsport krijgen een gezicht naarmate de top dichterbij komt. Dan, na zes weken, keert ook deze berg zich tegen de klimmers.

EO – vrijdag 26 december 2014

Kijk Hemelbestormers terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 60 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2014
Omroep EO
Producent KTRO
Scenario Geertjan Lassche
Regie Geertjan Lassche