Het bestand

Coming-of-age thriller over jonge hackers en een wraakengel, naar een roman van Arnon Grunberg.

De hyperintelligente Lillian (Stefanie van Leersum) vindt weinig aansluiting bij haar leeftijdgenoten. Liever leeft ze in de wereld van nullen en enen. Haar gave voor wiskunde gebruikt ze enerzijds voor haar masterstudie cryptografie in Delft en anderzijds voor het uitvoeren van hacks met een hackerscollectief. Tijdens een van deze ludieke hacks op een bankgebouw krijgt Lillian te horen dat haar vader plotseling is overleden, waardoor ze de sporen die ze hebben uitgezet niet op tijd wist. Het beveiligingsbedrijf BCL weet de hackers te traceren en iedereen wordt opgepakt; iedereen behalve Lillian.

Als de inmiddels paranoïde Lillian wordt benaderd door BCL om stage bij hen te lopen, grijpt ze deze kans met beide handen aan in de hoop zichzelf veilig te stellen. Aldaar komt ze er echter achter dat haar positie bij BCL nog meer voordelen met zich meedraagt. BCL beveiligt namelijk Svenson, de bank waar haar vader jarenlang werkte en waardoor hij uiteindelijk als paria werd behandeld nadat hij de misstanden van de bank naar buiten bracht. Na al die jaren ligt de wraak voor haar vader binnen handbereik.

Maar Lilian ontdekt dat zij niet de enige is die zich voordoet als iemand anders. Hoeveel opoffering is haar idealisme en wraak waard, en waar ligt voor Lillian de grens tussen activisme en terrorisme?

BNN, VARA – woensdag 19 april 2017

Kijk Het bestand terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
90 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2017
Omroep
BNNVARA
Producent
Dutch Mountain
Scenario
Judith Goudsmit
Regie
Thomas Korthals Altes
Acteurs
Nasrdin Dchar, Roos Ouwehand, Stefanie van Leersum, Thomas Höppener