Het Chimpansee Complex


Documentaire van Marc Schmidt over een chimpansee die na dertig jaar wordt geconfronteerd met soortgenoten. Meer dan dertig jaar was chimpansee Mojo eenzaam opgesloten en leefde van spaghetti en cola. In het opvanghuis van Stichting Aap wordt hij voor het eerst geconfronteerd met soortgenoten. Maar Mojo kan niet wennen.

De hoofdpersonen van Het Chimpansee Complex zijn getraumatiseerde chimpansees, die na jarenlange eenzame opsluiting bij mensen thuis, in laboratoria of in circussen, in het opvangcentrum van Stichting AAP leren om met soortgenoten te leven. De verzorgers die dit kwetsbare proces begeleiden, werken aan een paradoxale utopie: als mensen proberen ze de chimpansees te leren weer als primaten te leven. Emotionele confrontaties en ethische kwesties benadrukken de ambigue relatie tussen mens en dier. Is het mogelijk om buiten ons menselijk perspectief te denken?

Het Chimpansee Complex is de nieuwste film van documentairemaker Marc Schmidt. Hij verwierf eerder bekendheid met De Regels van Matthijs, over zijn autistische jeugdvriend Matthijs, welke onder meer werd bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire, de publieksprijs bij het NFF en de Grand Prix  bij Visions du Réel.

NCRV – dinsdag 26 mei 2015

Kijk Het Chimpansee Complex terug op NPO Start

Affiche Het Chimpansee Complex

Affiche Het Chimpansee Complex

Meer informatie


Duur 50 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2015
Omroep KRO-NCRV
Producent Basalt Film
Scenario Marc Schmidt
Regie Marc Schmidt