Het geheim van Mariënburg


Er rust een vloek op Mariënburg, de voormalige suikerplantage niet ver van Paramaribo. Zij die de geschiedenis kennen, spreken er liever niet over.

Toen in 1863 Nederland dan eindelijk de slavernij afschafte, ontstond er een tekort aan werkkrachten op de grootste suikerplantage van Suriname, bij Mariënburg. Daarom werden er uit met name India en Java arme boeren geronseld om op de suikerplantage te komen werken. De arbeidsomstandigheden waren echter dermate belabberd dat een grote groep arbeiders in 1902 in opstand kwam. De Nederlandse autoriteiten grepen keihard in, met tientallen doden tot gevolg. Navrant detail: de lijken werden overdekt met ongebluste kalk in een massagraf gegooid.

De nabestaanden van de hindoeslachtoffers geloven dat daardoor deze zielen nooit meer kunnen reïncarneren. De 20-jarige Reshna, een vrouw van hindoestaanse afkomst, studeert economie in Den Haag. Als haar in Suriname wonende vader ziek wordt, besluit ze hem op te zoeken. Ze wordt heel warm ontvangen door haar nichtje Sadhana, die haar van alles over de geschiedenis van haar familie vertelt. Als blijkt dat haar vader een onverklaarbare ziekte heeft opgelopen in Mariënburg, gaat ze op onderzoek uit. Haar nicht en oma zwijgen liever over dit onderwerp.  Zal ze in staat zijn de blinde vlekken in de verhalen omtrent Mariënburg op te helderen?

OHM – vrijdag 8 november 2013

Meer informatie


Duur 90 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2013
Omroep NTR
Producent Stichting Film & Art Promotions Nederland
Scenario Jonne Severijn, Ramdjan Abdoelrahman
Regie Onno van der Wal, Ramdjan Abdoelrahman