Het innerlijk landschap

Terwijl in het moderne China de culturele tradities steeds meer verdwijnen vraagt de hedendaagse Chinese componist Guo Wenjing zichzelf af: hoe moet een kunstenaar met deze tendens omgaan? Een documentaire van Frank Scheffer.

Guo brengt ons naar een oud operagezelschap in de provincie Sichuan, dat moeite heeft om te overleven. Vanuit haar boeddhistische overtuiging werkt operazangeres Zhu Qi hard om het gezelschap in leven te houden en probeert zij voorstellingen aan de man te brengen. Speciaal voor het Nieuw Ensemble componeerde Guo een kameropera, getiteld Si Fan (Liefdesverlangen), waarin hij de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan combineert met zijn eigen muziek. Ster-zangeres van de Sichuan opera, Shen Timei, heeft de hoofdrol in de opera. Guo werkt al tientallen jaren samen met het Nieuw Ensemble.

De dirigent ervan, Ed Spanjaard, bezoekt Guo in China voor overleg over de nieuwe compositie, die op het Holland Festival in première gaat. Tegelijk met de compositie voor het Nieuw Ensemble werkt Guo aan een prestigieuze opdracht voor een nieuwe opera, die in het moderne Beijing in première gaat. Deze opera is gebaseerd op de oude Chinese novelle Rickshaw Boy, over een arme jongeman die van het platteland naar de stad gaat, om daar zijn dromen waar te maken. Het Innerlijk Landschap is een documentaire over een eigenzinnige componist, die een weg zoekt tussen de Oosterse en westerse muziek, en het oude en nieuwe China. De Chinese componist Guo Wenjing zoekt een weg tussen de Oosterse en westerse muziek, en het oude en nieuwe China dat razendsnel verandert.

BOS – dinsdag 16 juni 2015

Kijk Het innerlijk landschap terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
150 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2015
Omroep
KRO-NCRV
Producent
Pieter van Huystee Film & TV
Scenario
Frank Scheffer
Regie
Frank Scheffer
Acteurs