Het leven gaat niet altijd over tulpen

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Met elkaar runnen ze een groot internationaal tulpenbedrijf en kinderen Irene en Simon schaatsen op wereldtopniveau. Als moeder Jolanda door een hersenbloeding onverwacht veel zorg en aandacht nodig heeft verandert alles. Hoe verhoudt de familie zich in deze nieuwe situatie tot elkaar, het schaatsen en het bedrijf? In Het leven gaat niet altijd over tulpen wordt het leven van de succesvolle familie Schouten geschetst in voor- en tegenspoed. Een EOdoc over onvoorwaardelijke liefde, trouw, veerkracht en mantelzorg.

De West-Friese familie Schouten uit Andijk bestaat uit vader, moeder, twee zonen en twee dochters. Het gezin barst van de plannen en ambities. Dat werpt zijn vruchten af. Ook op het gebied van sport: de jongste dochter Irene en de oudste zoon Simon gelden als grote schaatstalenten. Irene heeft op de Olympische Spelen al een medaille binnengesleept en recent de eerste Nederlandse WK titel op de 5000 meter. Bij de familie Schouten gaat het om hard werken en hard trainen.

Herseninfarct
Het gezin functioneerde lang als een goed geoliede machine waarin ieder zijn rol vervulde, met moeder Jolanda als het kloppend hart. Totdat het noodlot toesloeg en zij werd getroffen door een zwaar herseninfarct, in coma raakte en daar ernstig beschadigd uitkwam. Nu kan ze bijna niets meer en lijkt ze niet meer op de vrouw (en moeder) die ze ooit was. De dokters gaven geen cent voor haar herstel. Maar de Schoutens zouden de Schoutens niet zijn als ze het hierbij lieten zitten. Met zijn allen zorgen ze voor de vrouw die ooit voor hun allemaal zorgde. Elke vorm van vooruitgang wordt gevierd als een overwinning.

Twee jaar
Meer dan twee jaar volgde regisseur Barbara Makkinga het gezin. Een tijd waarin gigantisch geïnvesteerd werd in het tulpenbedrijf, Irene en Simon om medailles streden en de zorg voor moeder bleef.

Oer-Hollands
Margit Balogh, hoofdredacteur EOdocs: “De documentaire Het leven gaat niet altijd over tulpen is een oer-Hollands verhaal over ondernemerschap, tulpen, schaatsen en mantelzorg. Wat door de hele film ontroerend mooi vervlochten zit, is de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, het trouw blijven aan elkaar in voor- en tegenspoed, als partner en als gezin.”

EO – maandag 7 juni 2021

Persbericht EO

Kijk Het leven gaat niet altijd over tulpen terug via NPO Start

De galerij is niet gevonden!

Meer informatie

Duur
84 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2021
Omroep
EO
Producent
De Familie
Scenario
Barbara Makkinga, Katja Schoondergang
Regie
Barbara Makkinga
Acteurs