Het meisje en de dood

Historisch liefdesverhaal rond de jonge arts Nicolai die in een hotel in Parijs verliefd wordt op de courtisane Louise, die het ‘eigendom’ is van de graaf die het hotel bezit.

De Russische arts Nicolai Borodinski keert na een halve eeuw terug naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In het oude, verlaten en vervallen hotel beleeft hij opnieuw zijn liefdesgeschiedenis.

Omstreeks de eeuwwisseling reist de jonge Nicolai van Moskou naar Parijs om daar medicijnen en de Franse taal te studeren. Hij overnacht in een hotel, bordeel annex sanatorium in de buurt van Leipzig, waar hij de mooie courtisane Elise ontmoet. Hevig op haar verliefd verlengt hij zijn verblijf. Na enige dagen blijkt zijn liefde kansloos en wordt hij gedwongen door te reizen: Elise is ‘eigendom’ van de oude Graaf, eigenaar van het hotel.

Vele jaren later krijgt de oude Nicolai in zijn dokterspraktijk in Moskou bezoek van de oude Nina, ooit courtisane en vriendin van Elise. Ze brengt hem een boekje met gedichten van Pushkin, met daarin een handgeschreven boodschap van Elise voor Nicolai. Hierop besluit Nicolai voorgoed terug te keren naar het hotel.

AVRO – donderdag 15 november 2012

Affiche Het meisje en de dood

Affiche Het meisje en de dood

Meer informatie

Duur
124 minuten
Genre
Speelfilm
Jaar
2012
Omroep
AVROTROS
Producent
Jos Stelling Films BV
Scenario
Bert Rijkelijkhuizen, Jos Stelling
Regie
Jos Stelling
Acteurs
Cas Jansen, Hannah Hoekstra, Sanne Wallis de Vries, Sylvia Hoeks, Willem Voogd