Het Nieuwe Rijksmuseum (deel 1 en 2)


Vierdelige documentaire waarin regisseur Oeke Hoogendijk negen jaar lang de verbouwing en restauratie van het Rijksmuseum volgt. 

Eind 2003 gaat het hoofdgebouw van het Amsterdamse Rijksmuseum dicht om, in de woorden van directeur Ronald de Leeuw, het ‘mooist denkbare kunstmuseum’ te worden. De Spaanse architecten Cruz en Ortiz tekenen voor een groots ontwerp: een gemoderniseerd gebouw met een baanbrekend museaal concept dat in 2008 zijn deuren moet openen.

Oeke Hoogendijk volgt de eerste vier jaar van Nederlands grootste culturele operatie en leidt ons onder andere langs verbrokkelde muren, ontluisterde architecten, boze fietsers, een genadeloze kunstselectie in het dépôt en de liefdevolle restauratie van een 16de-eeuws schuttersstuk. Een documentaire over liefde voor kunst, groot en klein denken en een ontluisterende inkijk in Nederlandse besluitvormingsprocedures.

Deel 1 en 2 werden genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival; kregen de Beeld- en Geluid Award van de Nederlandse Omroepen, en de Jury-Award op het Festival International du Film Montreal.

Meer over Het Nieuwe Rijksmuseum (deel 3 en 4)

NPS – zondag 31 maart 2013

Meer informatie


Duur 90 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2013
Omroep NTR
Producent Column Film
Scenario Oeke Hoogendijk
Regie Oeke Hoogendijk