Het Wraakprotocol


Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.

Een nieuwe therapie Het Wraakprotocol, op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen.

In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan. In verschillende bloedstollende sessies zien we hoe therapeut Herman Veerbeek die de therapie ontwikkelde, hen verleidt terug te keren naar hun meest traumatische momenten, de oorsprong van hun wraakgevoelens. Veerbeek gaat zelfs nog een stapje verder, hij laat hen in gedachten hun meest gewelddadige wraakfantasieën uitvoeren. Veerbeek is verbonden aan psychiatrische polikliniek De Waag.

Marian lijdt aan zeer hevige woedeaanvallen. Was haar woede eerst op haar moeder gericht, nu is haar dochter aan de beurt. Haar huisarts stuurde haar door naar therapeut Veerbeek. Brian is gewelddadig en heeft sinds zijn militaire missie in Srebrenica mensen in elkaar geslagen. Nadat bij hem een traumatisch stress syndroom is vastgesteld heeft hij een PTSS therapie gevolgd, en is vervolgens bij Veerbeek terechtgekomen.

Na een aantal sessies krijgen Brian en Marian weer grip op hun gevoelens en beheersen wraakgedachten niet langer dag en nacht hun leven. De wraakgevoelens zijn ‘hanteerbaar’ geworden, Brian en Marian kunnen verder met hun leven.

KRO-NCRV – 12 maart 2018

Kijk Het wraakprotocol terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 55 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2018
Omroep KRO-NCRV
Producent Amsterdamse Film Stichting
Scenario Caspar Haspels
Regie Caspar Haspels