Holwerd aan zee


In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen.

Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt. Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister  te worden. ‘In Holwerd doen we alles zelf en alles samen.’

Gaat het de bewoners van Holwerd lukken om de 65 miljoen euro bijeen te schrapen, die nodig is voor het plan? En zullen de boeren ermee akkoord gaan dat hun vruchtbare land opnieuw onder water wordt gezet?

Vier jonge mannen trekken de kar: Marco Verbeek, die de plaatselijke supermarkt runt, Hessel Hiddema, een aardappelboer die zijn pootaardappels over de hele wereld uitvent, Theo Broersma, inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit en Jan Zijlstra, beleidsambtenaar van de gemeente. Ze worden in hun dorp de Gideonsbende genoemd.

De film volgt de mannen op hun tocht de wereld in om het geld bij elkaar te krijgen. Het leidt hen naar het Provinciehuis in Leeuwarden, naar de EU in Brussel en samen met De Vogelbescherming naar het Goed Geld Gala in Carré in Amsterdam. Wars van bureaucratie en etiquette gaan deuren voor hen open, die voor anderen gesloten blijven. Tot hun eigen verbazing komt de een na de ander over de brug.

De inwoners van Holwerd reageren met Friese nuchterheid. Leegloop, werkeloosheid en verlies van voorzieningen, krimp dus, heeft veel kapot gemaakt. Toch worden ze aangestoken door de plannen en er ontstaat een dynamiek die het dorp verbindt en voor ‘mienskipsin’ zorgt. Het geloof in een toekomst voor hun dorp komt weer terug.

HUMAN – maandag 15 april 2019

Meer informatie over Holwerd aan zee

Uitgezonden als 2Doc.
Kijk Holwerd aan zee terug via NPO Start
Meer informatie over Holwerd aan zee vind je op de website van HUMAN.
Volg Holwerd aan zee op Facebook
Volg Holwerd aan zee op Twitter

Bron afbeeldingen: Facebookpagina Holwerd aan zee (header) en HUMAN (intro).

Meer informatie


Duur 50 minuten
Genre Documentaire
Jaar 2019
Omroep HUMAN
Producent Moondocs
Scenario Kees Vlaanderen
Regie Kees Vlaanderen