Imperfect Harmony

Avant-garde componist Louis Andriessen zwoer een halve eeuw geleden dat hij nooit meer voor symfonieorkest zou schrijven. Maar tegen alle verwachtingen in, en na rijp beraad, doet hij het nu toch. De aanleiding is het jubileumconcert voor 125 jaar Concertgebouworkest en de opdracht is een verjaardagscadeau van het Concertgebouw aan het orkest.

Confrontatie
Imperfect Harmony is een film over muzikale controle, belicht aan de hand van een confrontatie tussen twee maestro’s. De rebelse avant-gardist en meest bekende componist van Nederland, Louis Andriessen, en de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam: Mariss Jansons.

Louis Andriessen vs. Mariss Jansons
In de documentaire van regisseur Carmen Cobos zien we hoe Louis Andriessen de samenwerking aan gaat met Jansons en zijn orkest. Met krap een week repetitietijd voor de wereldpremière moeten ze hun radicaal verschillende opvattingen op één lijn zien te krijgen.

Mysteriën
We zijn getuige van de laatste dagen van hun gespannen verstandhouding. Het stuk dat Andriessen schreef, getiteld Mysteriën, droeg hij op aan zijn vader Hendrik Andriessen, eveneens componist. Elk tafereel van de zesdelige compositie is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het boek Over de navolging van Christus van de 14de eeuwse monnik Thomas à Kempis. De hoofdstukken behandelen thema’s als ijdelheid, ellende, waarheid, liefde, beweging en dood.

AVRO – donderdag 5 juni 2014

Kijk Imperfect Harmony terug via NPO Start

Meer informatie

Duur
52 minuten
Genre
Documentaire
Jaar
2014
Omroep
AVROTROS
Producent
Cobos Films
Scenario
Kees Rijninks, Lies Janssen
Regie
Carmen Cobos
Acteurs